Focusmodel

Het Focusmodel® is een handige tool om een beleidsstuk te beoordelen. Lezers van beleid zien daarmee snel of het beleidsstuk goed en compleet is. Ook is het een handige tool voor het ontwerpen en het meten van de kwaliteit van beleid.

Vier kijkrichtingen

U ziet of het beleid antwoord geeft op vragen die liggen in vier kijkrichtingen; vooruit, achteruit, buiten en binnen. Hiermee weet u als lezer dat u niets mist, omdat de twee dimensies tijd en ruimte worden gedekt. Voor- en achteruit kijken vinden hun oorsprong in de bestuurskunde waar de beleidscyclus moet sluiten. Buiten en binnen komen uit de bedrijfskunde, denk aan de SWOT-analyse.

Zonder achteruit kijken, wordt er niets geleerd. Zonder vooruit kijken, mist een ambitie. Zonder buiten is sprake van beleid dat ‘los staat’ van de wereld en zonder binnen lees je abstract beleid dat los staat van uitvoering.

Het werkt net als in deze strip van DIRKJAN:

In deze flyer leest u meer over het Focusmodel®.

Wat onze klanten zeggen:

“Het Focusmodel® is een handig hulpmiddel en ik zal het ook zeker weer gebruiken bij de voorbereiding van het volgende advies.” (Bart van Moorsel, SER Gelderland)

“Deze methode geeft veel duidelijkheid, structuur en orde.” (Noëlle Sanders, Gemeenteraad Amersfoort, 2011)

“Met het Focusmodel® erbij viel het me op hoe sterk verschillend twee beleidsnota’s waren.” {een student}

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.
Citaat van de maand

"Policy choices are frequently limited to bad and worse options"

Robert Kagan in: “The Jungle grows back”, september 2018.